Autoschade claimen of liever betalen?

autoruitschade

Het ligt voor de hand om een autoschade te melden, want iedereen heeft toch een autoverzekering? Toch kiezen mensen ervoor om schade aan de auto zelf te betalen. Hoe zit dat, en kan deze manier ook handig zijn voor u?

Op de lange duur betalen veel mensen de wat kleinere autoschade zelf. Vele jaren schadeloos rijden scheelt in de premie. Wie dan eens een keer een echt serieus probleem heeft, schakelt in dat geval dan pas de verzekering in.

Dit is voor sommige mensen het idee van niet claimen en zelf betalen. Wie geluk heeft, heeft bijvoorbeeld in één op de acht jaar een keer te maken met zoiets zoiets als een krasje door een paaltje dat in de weg staat. Door de toenemende jaren stijgt een automobilist op de bonus-malus ladder.

Toch blijkt uit onderzoek van zowel de ANWB als de Consumentenbond dat met name bij een claim indienen bij een geringe schade dit in uw nadeel kan werken. Door relatief lage herstelkosten daalt u dan meteen een aantal treden en zal de premie toenemen.

Premie stijgt altijd even hard!

De afgelopen jaren stegen de premies van autoverzekeringen. Dit heeft allerlei redenen, waaronder de groei van het aantal weggebruikers, waardoor verhoudingsgewijs meer autoschade ontstaat. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer schadegevallen wegens bellen achter het stuur als veroorzaker.

Ook kenden de kosten van autoreparaties jaarlijks een kleine stijging, onder meer doordat er steeds meer elektronica is ingebouwd in auto´s. Dit zijn van die typische reparaties die vaak niet door een doe-het-zelver kunnen worden opgelost. De premies nemen jaarlijks toe, en verzekeraars kleden ter compensatie hun pakketten uit, bijvoorbeeld door bepaalde onderdelen uit de polis te verwijderen.

Per saldo is het dan in uw voordeel dat de premie niet enorm stijgt, maar in uw nadeel als u nét heeft te maken met iets aan uw auto dat de verzekeraar uit de polis heeft gehaald.

Wel of niet uw autoschade claimen, wat moet ik doen?

Het is logisch om te denken dat het zelf betalen van een wat kleinere schade in uw voordeel werkt. Maar bedenk dat ook een kleine schade al gauw in enkele honderden euro´s kan lopen. Niet elke automobilist heeft dat bedrag op ieder moment op de plank liggen.

Er bestaan no claim beschermingen of bonusbeschermingen, maar in veel gevallen gaan hierdoor de schadevrije jaren verloren. En wie in een later stadium nog eens een keer met een écht kostbare schade komt te zitten, had achteraf gezien dan beter gelijk ook die eerdere kleine schade kunnen claimen.

Zelf de kosten van autoschade regelen? Van Eeks Hoogeveen helpt u graag

Graag willen wij u voorlichten over uw mogelijkheden in de keuze tussen een claim indienen bij uw verzekeraar of een alternatieve weg uitstippelen. In dit laatste geval kunt u bijvoorbeeld denken aan een aangepaste manier van reparatie, met imitatie onderdelen, of een herstel met behulp van tweedehands onderdelen.

Voor vragen, meer informatie, een advies of het maken van een vrijblijvende afspraak kunt u gerust contact met ons opnemen.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

// Meer blogs

Lees onze blogberichten.