In de eerste weken van de winterperiode zijn we altijd net even wat drukker met autoschadeherstel in Hoogeveen. Er gebeuren meer ongelukken op de weg. Enerzijds omdat mensen ineens in het donker van en naar huis rijden. Anderzijds omdat zij verrast worden door de winterse omstandigheden, zeker wanneer het ineens begint te sneeuwen bijvoorbeeld. Maar er is nog een derde factor en dat is de keuze voor autobanden. Hoe kies je nou de beste band wanneer het begint te vriezen?
Wanneer kun je écht niet meer op zomerbanden rijden?
Er zijn nog altijd mensen die het idee hebben dat zij heel het jaar door op zomerbanden kunnen rijden, omdat het klimaat relatief mild is in Nederland. Dat kan niet. Simpelweg omdat de zomerband niet geschikt is voor winterse omstandigheden.
Standaard wordt de 7 graden Celsius regel aangehouden. Is de gemiddelde temperatuur wanneer jij in de auto zit lager dan 7 graden? Dan kun je echt niet meer doorrijden op zomerbanden. Deze zijn namelijk veel te hard en verliezen hun elasticiteit tijdens het rijden bij deze temperaturen. Concreet betekent dit:
- Langere remweg
- Verslechterde wegligging
- Hoger brandstofverbruik
- Hoger geluidsemissieniveau
Maar let op!
Zijn de temperaturen net niet onder de 7 graden, maar wordt er nachtvorst voorspeld of sneeuw? Dan is het verstandig om alvast de banden te wisselen volgens de ANWB. Bij nachtvorst en sneeuw is het doorrijden op zomerbanden namelijk echt gevaarlijk, omdat de banden al hun prestaties verliezen. Dit zijn situaties waarin winterbanden een harde eis zijn.
Wat kies je dan: vierseizoenenbanden of winterbanden?
Misschien heb je elders gelezen dat vierseizoenenbanden, oftewel all season banden, de slechtste banden op de markt zijn. Dat is inmiddels achterhaald. Bandenfabrikanten hebben lange tijd geëxperimenteerd met de rubbercompound en hebben inmiddels sterke vierseizoenenbanden op de markt gebracht die niet zomaar als troep afgedaan mogen worden.
Het is alleen wel zo dat een vierseizoenenband altijd een compromis is. Het is een band die in alle seizoenen optimaal moet presteren. Daarmee is de all season band voor een enkel seizoen de allerbeste keuze. Máár het is wel weer een band waarmee je heel het jaar door kunt rijden.
Daarmee is het een geschikte band voor iedereen die:
- Een matige/rustige rijstijl heeft
- Minder dan 5000 kilometer per jaar rijdt
- Niet te veel snelwegen pakt tijdens een gemiddelde rit
- Geen sportieve of agressieve rijstijl heeft
- De auto kan laten staan bij extreme weersomstandigheden
Vandaar dat de vierseizoenenbanden gekscherend banden voor een boodschappenauto genoemd worden.
Waarom zijn de winterbanden dan zoveel beter?
Winterbanden zijn speciaal gemaakt om te presteren in de winter. Er wordt geen rekening gehouden met hogere temperaturen (vandaar dat je echt niet met winterbanden wilt rijden bij vijftien graden of meer).
Dit betekent onder andere een compound die bijzonder zacht is, zodat de band ook bij minus 20 graden elastisch blijft en de prestaties gewoon behoudt. En omdat de band uitsluitend voor de winter gemaakt is, kunnen er speciale lamellen op de band geplaatst worden.
Deze bijten zich vast in de sneeuw, waardoor je ook met een laagje sneeuw nog gewoon vooruit kunt komen, waar een zomerband alleen maar zou slippen. Omdat all season banden ook in de zomer moeten presteren, zijn hier veel minder of compleet geen lamellen gebruikt.
Dit heeft onder andere gevolgen voor de grip op nat wegdek, op de tractie op sneeuw en ijs en heeft ook gevolgen voor het brandstofverbruik. Daarmee zijn winterbanden een goede keuze voor mensen die veel in de auto zitten, de auto niet kunnen laten staan wanneer het ineens extreem vriest en mensen die vaak lange afstanden moeten rijden en op hun auto willen rekenen.
Hoe maak je zelf de beste keuze?
Rijd je niet zoveel en eis je niet de beste prestaties van je auto? Dan kun je zelf de vergelijking maken. Dit doe je door te kijken naar het bandenlabel. Kies je voor vierseizoenenbanden omdat je deze heel het jaar door wilt gebruiken, leg dan het bandenlabel van een gemiddelde zomer- en winterbanden ernaast. Aan de hand van de grip op nat wegdek, de rolweerstand, het geluidsemissieniveau en de prijs heb je een prima beeld van de mogelijkheden.
Let er wel op dat de eigenschappen van de band gemeten zijn onder ideale omstandigheden met een ingereden band. Op het moment dat je doorrijdt met versleten banden of de verkeerde bandenspanning gebruikt, is de kans groot dat je in de eerste weken van de koudere periode bij het schadeherstelbedrijf langs moet omdat je tegen een paaltje, muur of andere auto gegleden bent met de auto. Mocht je nog steeds vragen hebben over jouw autobanden of meer informatie willen, dan kan je dit altijd opzoeken op onze bandenservice pagina.