Wat te doen bij schade aan bedrijfswagens

Schade aan bedrijfswagen

U zal er liever niet bij stilstaan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en iedereen krijgt er wel een keer mee te maken: schade aan bedrijfswagens. Dit is de meest voorkomende schade bij zakelijke auto’s:

  1. Ruitschade
  2. Auto-inbraken met vaak forse braakschade
  3. Lakschade
  4. Blikschade door parkeerfouten, voorrangsfouten of aanrijdingen door te dicht op de tegenligger zitten

Als ondernemer kunt u proberen de schade aan bedrijfswagens zo veel mogelijk te beperken. Oplossingen kunnen zijn het zorgen voor een hands free set, een verbod op harde muziek of een dvd-speler en iemand goed inwerken met desnoods een rijles opfriscursus.

Mag u autoschade verhalen op de werknemer?

Volgens de wet kan een werkgever alleen autoschade verhalen op een werknemer als er sprake is van opzet of ‘bewuste roekeloosheid’, al is dit vaak lastig aantoonbaar. In de praktijk wordt nogal eens ten onrechte het eigen risico ingehouden op het loon.

Schade aan bedrijfswagens

Elke ondernemer zal een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben, maar schade aan voertuigen is hierin niet opgenomen. Vaak zijn bedrijfswagens lease-auto’s, waardoor ze al verzekerd zijn via de leasemaatschappij.

Schade aan een bedrijfsauto buiten werktijd

De werknemer is wél aansprakelijk als hij met de bedrijfswagen schade veroorzaakt in privétijd. Het eigen risico moet dan wel in verhouding staan met een reguliere verzekering van de werknemer bij een privé auto. Dit bedrag ligt doorgaans tussen de 100 en 300 euro.

Wie is aansprakelijk bij ritten in het woon-werkverkeer?

Bij ritten tijdens woon-werkverkeer kan de werkgever meestal wel autoschade op de werknemer verhalen. Dezelfde regels gelden meestal bij lease-auto’s, tenzij in het contract andere afspraken staan. Elke werkgever doet er goed aan heldere afspraken te maken over schade, brandstofverbruik, onderhoud, verkeersboetes, enzovoorts.

Grijs gebied: autoschade op het terrein van de werkgever

Schade op het terrein van de werkgever is een geval apart. Want betreft het schade onder werktijd of rijdt de werknemer na afronding van de werkdag net naar huis als er iets gebeurt? Ook is een glijpartij op de parkeerplaats iets anders dan een opzettelijke beschadiging op het werk, zoals afgebroken autospiegels. Als een werknemer verplicht is met een auto naar het werk te komen, bijvoorbeeld door nachtdiensten, liggen zaken soms anders.

Het herstellen van schade aan bedrijfswagens

Het herstellen van schade aan bedrijfswagens uit vooral Friesland, Groningen en Drenthe is een specialiteit bij een autoschadeherstelbedrijf als Van Eeks. Als geen ander weten wij hoe belangrijk het voor u is dat een bedrijfsauto altijd beschikbaar is en zo min mogelijk tijd aanwezig is in de garage.

Van Eeks is al een halve eeuw uw expert in autoschade. Ons bedrijf en alle medewerkers voldoen aan alle strenge eisen en voorwaarden die worden gesteld aan deskundig autoherstel. Onze service varieert van herstel en reparatie met de nieuwste geavanceerde apparatuur tot taxaties en het volledig verzorgen van het papierwerk.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Recente berichten.
Inhoud.

// Meer blogs

Lees onze blogberichten.