10 redenen waarom uw auto wordt afgekeurd bij de APK

Auto afgekeurd op apk

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. De APK-keuring is in 1981 ingevoerd om te controleren of uw auto nog verkeersveilig is, op de juiste manier staat geregistreerd en voldoet aan de milieunormen. De APK-keuring is wettelijk verplicht. Je kunt hiervoor terecht bij een RDW-erkende APK-garage of een erkend APK-keuringsbedrijf.

APK-keuring: leuker kunnen we het niet maken, wel veiliger

Bij de APK-keuring wordt een aantal cruciale onderdelen van de auto onder de loep genomen. Voorkom dat uw auto wordt afgekeurd en laat uw auto tijdig door een erkend APK-keuringsbedrijf controleren op de volgende punten:

1. Banden

Zijn de banden nog op spanning en zit er voldoende profiel op? Te weinig spanning of profieldiepte, geen profiel of beschadigingen aan band en velg kunnen leiden tot slipgevaar of een klapband.

2. Verlichting

Werkt alle verlichting naar behoren? Zo niet, laat deze tijdig vervangen wanneer deze defect is. Ook voor u eigen veiligheid!

3. Remmen

Remmen vormen een essentieel deel van de veiligheid van uw auto. Alle remmen dienen goed te werken en de wielen op dezelfde as moeten met dezelfde remkracht remmen. Twijfelt u hierover? Bij Van Eeks hebben we betrouwbare apparatuur om dit te meten.

4. Spiegels

Iedere auto moet beschikken over een binnenspiegel en een verstelbare linkerbuitenspiegel. De spiegels mogen niet verweerd zijn en het glas moet heel zijn.

5. Ruitenwissers

Ruitenwissers die strepen trekken, moeten vervangen worden. Ook voor deze kleine werkzaamheden kunt u altijd bij Van Eeks terecht.

6. Vloeistoffen

Zit er nog genoeg ruitenwisservloeistof in de auto? Controleer ook meteen het oliepeil en de koelvloeistof om dure schade aan uw motor te voorkomen. Twijfelt u of er vloeistof moet worden toegevoegd of weet u niet precies welk type olie u nodig hebt? Kom gerust langs.

7. Vergrendeling

Deuren moeten open en dicht kunnen, zowel van binnenuit als van buitenaf. Ook de achterklep en motorkap moeten open en dicht kunnen en alle scharnieren worden gecontroleerd op roestvorming.

8. Autogordels

Zijn op alle zitplaatsen gordels aanwezig, zowel voorin als achterin? De gordels worden verder gecontroleerd op beschadigingen en scheuren, een goede werking van het blokkeersysteem en de sluiting. Pluizende gordels zijn geen probleem.

9. Roest

Roest op de carrosserie leidt niet altijd tot afkeuring. Alleen roest op dragende delen is niet toegestaan. Roest op een deur is dus meestal geen punt.  Roest op kokerbalken, dorpels en ophangingdelen daarentegen wel.

10. Autogegevens

Komen de gegevens op het scherm overeen met de op de auto vermelde gegevens? Is het ingeslagen chassisnummer nog goed leesbaar. Bij twijfel kunt u dit gemakkelijk zelf controleren.

APK-afgekeurd. Wat nu?

Blijkt uit de APK-keuring dat uw auto gerepareerd moet worden, dan wordt de auto afgekeurd. Dan heeft 2 weken tijd voor herstel en dan krijgt u een herkeuring waar geen kosten aan zijn verbonden, behalve de afmeldkosten. Maar uiterlijk vóór de APK-vervaldatum.

De jaarlijkse APK keuring blijft een momentopname. Wanneer uw auto APK-goedgekeurd is, wil dat niet zeggen dat de auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden. Wij adviseren u daarom om uw auto regelmatig te laten onderhouden door de garage. Dat kan natuurlijk ook bij onze garage in Hoogeveen!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

// Meer blogs

Lees onze blogberichten.