De auto uitlijnen na autoschade is ontzettend belangrijk. Het uitlijnen van de banden van je auto doen we dan ook met speciaal apparatuur. Met behulp van sensoren kunnen de banden weer in je juiste hoeken worden gezet. Al met al is dit best wel precies werk. Als je schade hebt gehad kan het zijn dat je je auto moet uitlijnen na schade. Maar waarom is dat? En hoe kan je zoiets merken?
Je auto uitlijnen na autoschade is erg belangrijk. Maar waarom is dat zo? Als je autoschade hebt gehad kan het zijn dat de ‘wielophanging’ beschadigd is. Daardoor kan het zo zijn dat je wielen scheef gaan staan wat erg vervelend is.
Daardoor kunnen je banden ongelijkmatig slijten, maar belangrijker nog is dat het kan zijn dat je minder controle over je auto hebt. Je auto uitlijnen na autoschade zorgt ervoor dat je weer veilig en stabiel kan rijden.
Wat houdt uitlijnen precies in?
Met het uitlijnen worden je wielen weer in de juiste hoek gezet én dat is belangrijk. Hoe weet je eigenlijk dat je auto moet worden uitgelijnd? Er zijn een aantal signalen die je kunt herkennen.
Signalen van een slechte uitlijning
Hoe weet je dat je auto slecht is uitgelijnd? Soms kan het zijn dat je auto trekt naar één kant. Bijvoorbeeld meer naar links of meer naar rechts. In andere gevallen kan je ervaren dat je auto wat wiebelig of onstabiel is. Dan lijkt de auto wat moeilijker te besturen.
Ook zal je merken dat je banden ongelijkmatig slijten. Denk aan de binnenkant van de band of juist de buitenkant van de band. Bij hogere snelheden kan je stuurwiel ook gaan trillen. Allemaal niet zo prettig en soms zelfs gevaarlijk.
Het verschil tussen balanceren en uitlijning
Er zit een groot verschil tussen het balanceren en het uitlijnen van je auto. Met balanceren zorg je ervoor dat de massa rond de draai-as gelijk wordt verdeeld. Stel je voor dat je een klein tolletje hebt. Als je deze een slag geeft draait deze mooi rond. Als ik er vervolgens aan de rand van het rolletje een klein gewichtje opplak zal je zien dat het tolletje niet mooi meer draait. Met balanceren doe je in principe hetzelfde.
Het uitlijnen heeft meer betrekking op de ‘wielophanging’. Denk bijvoorbeeld aan je schokdempers, veren, wielarmen en stabilisatorstangen. Het is belangrijk dat zowel de balans als de uitlijning goed is van je auto.
Je auto uitlijnen na autoschade
Als het goed is weet je nu hoe belangrijk je auto uitlijnen na autoschade is. Hieronder staan vier redenen waarom je eigenlijk de auto moet uitlijnen, nadat je autoschade hebt gehad.
1: het beschermt je banden tegen slijtage
Na een ongeluk kan het zo zijn dat de uitlijning van de auto uit balans is geraakt. Dit kan leiden tot ongelijkmatige slijtage van je banden. Bijvoorbeeld meer aan de linkerkant van je autoband of juist meer aan de rechterkant.
Door je auto uit te lijnen na schade zorg je ervoor dat je banden langer meegaan. Dit zorgt er weer voor dat je minder vaak je autobanden hoeft te vervangen. Dat bespaart geld, maar nog belangrijker; het is beter voor je veiligheid.
2: het verlaagt de rolweerstand van je auto
Om te beginnen wat is rolweerstand. Als je met de auto op de weg rijdt raken je wielen – in de meeste gevallen – het asfalt.
Een juiste uitlijning na een botsing helpt om de rolweerstand van je voertuig te verminderen, waardoor je brandstofefficiëntie wordt verbeterd. Met verminderde weerstand kan je auto soepeler over de weg bewegen, wat niet alleen de prestaties optimaliseert, maar ook je portemonnee spaart dankzij een lager brandstofverbruik.
3: het verbetert de controle over je auto
Als je wielen op de juiste manier zijn uitgelijnd heb je betere controle over je voertuig. Dit betekent meer stabiliteit en grip op de weg, waardoor je veiliger kunt rijden. Dit is vooral belangrijk bij slechte weersomstandigheden of bij hogere snelheden. Juist daar zal je het verschil merken.
4: het voorkomt verdere slijtage aan je ophangingselementen
Als je een ongeluk hebt gehad kan het zijn dat de ophanging van je auto onder druk komt te staan. Dat kan weer zorgen voor extra slijtage en schade. Door je auto uit te lijnen na schade, zorg je ervoor dat de ophanging weer correct functioneert, zodat je verdere slijtage aan onderdelen voorkomt. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je auto, maar bespaart ook kosten op lange termijn voor (dure) reparaties.
Conclusie
Het is dus goed om je auto uit te lijnen, nadat je schade hebt gehad. Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Van Eeks.