Steenslag is onvermijdelijk, hoe gaat u er het beste mee om?

Steenslag auto

Ook al rijdt u nog zo voorzichtig en netjes, vroeg of laat krijgt iedereen wel eens te maken met autoschade vanwege steenslag. Behalve schade aan koplampen, autospiegel of ruiten is vaak de lak van de auto ook flink aan de beurt.

Steenslag altijd snel behandelen!

Zorg altijd voor snelle actie als u schade heeft door steenslag. Zoals u bekend zal zijn: van uitstel komt roestvorming en dan bent u nog verder van huis. Steenslag kan als u te lang wacht een grote kostenpost worden. De grootte en de impact hangt af van de snelheid van de auto, de weersituaties en welk deel van de auto geraakt is.

Steenslag kan leiden tot glasschade en lakschade als putjes, krassen en deuken aan het plaatmateriaal. Het is daarmee één van de grootste vijanden van elke automobilist en zijn portemonnee. En je kan er zo weinig tegen doen, iedereen wordt wel een keer getroffen. Gelukkig helpt de hedendaagse techniek ons een handje met snelle en geld besparende manieren om de schade te verhelpen.

Steenslag autoruit & steenslag motorkap

Behalve de portieren, koplampen en de autospiegel treft steenslag nog het vaakst de autoruit en de motorkap. Hoe pak je steenslag op je motorkap aan? De meeste doe-het-zelf-middelen zijn onvoldoende effectief op de langere termijn of vragen veel van uw tijd en geduld. Maar bedenk: met uitstel ben je altijd duurder uit.

lange weg. Waar steenslag op autos veel voorkomt

Steenslag bij de voorruit of andere autoruiten is een ander verhaal. Moderne auto´s hebben een folie tussen twee lagen glas, wat ertoe leidt dat glassplinters u nooit kunnen raken als een barstje zich zou uitbreiden. Net als bij veel smartphones kan dan het buitenste laagje een behandeling krijgen.

Bij de APK is een gedeelte van de steenslag bij autoruiten toegestaan, al adviseren wij om altijd een expert in te schakelen. Daarnaast raden we u aan om ruitschade niet zelf op te lossen. Bespaar tijd, geld en ergernis door het aan de expert uit te besteden!

Steenslag voorkomen & steenslag bescherming

Vier handige tips voor het voorkomen van en bescherming tegen steenslag:

  1. Als het lukt om vaker wat meer afstand te houden tot anderen kunnen er via andermans bandenprofiel minder steentjes opspatten. Dit geldt vooral bij vachtauto´s, want die hebben bredere banden.
  2. Vermijd wegen met veel losse steentjes, bijvoorbeeld omdat het asfalt net is gestort.
  3. Er zijn speciale kapjes en hoezen te koop om de motorkap te beschermen tegen opspattende steentjes. Dit is niet altijd een goede oplossing: met dit middel wordt alsnog de bumper geraakt, niet elk type kan op elk model auto en sommigen vinden zo´n ´beha´ lelijk om te zien.
  4. Asfalt kan niet goed tegen enorme temperatuurverschillen en kan dan afbrokkelen. Stel dat u nog een tweede auto heeft naast een nieuwere of mooiere, neem in die gevallen dan de andere auto uit behoud van de lak.

Steenslag wegpoetsen?

Steenslag wegpoetsen, herstellen of verwijderen: het internet staat er vol mee, maar vaak is het niet meer dan een pleister op de wonde die zo weer loslaat. Vergeet onder andere de tips van een behandeling met een tandenstoker. De lakstift biedt geen permanente oplossing. U kunt eventueel clay (klei) proberen voor een diepe lakreiniging voor ingevreten en aangekoekte plekjes op de lak zonder dat deze wordt aangetast. Een autolak spray geeft nooit de oorspronkelijk uitstraling van de zo gewenste fabrieksstaat.

Bedenk dat veel schade alleen met een goed en blijvend resultaat kan worden gerealiseerd door het inschakelen van een expert in het behandelen van steenslag. Laat een professional bijvoorbeeld speciale steenslagfolie aanbrengen.

Wat kost een steenslag reparatie door een expert?

Bij het herstellen en repareren van steenslag maken we onderscheid tussen een grote en kleine beschadiging. Bij een grotere oppervlakte kiezen we meestal voor het spuiten van dat onderdeel. De kleinere schades zijn vaak te herstellen de nieuwe revolutionaire methode die we spotrepair noemen.

Hierbij wordt heel plaatselijk een kleine plek behandeld in plaats van het grote geheel. Het voordeel van spotrepair is dat het snel, voordelig en milieuvriendelijk is. Het enige nadeel is dat je niet alles weg haalt als er veel steenslag op de motorkap of voorbumper zit. Dan is de oplossing om het complete deel te herstellen en spuiten.

Zoals u al begrijpt: net als bij elk bedrijf dat steenslag of andere autoschade repareert, is de prijs in elke situatie verschillend. Voor een juiste indicatie van de prijs kunt u het best langskomen bij onze garage in Hoogeveen! Wij helpen klanten in een cirkel van wel honderd kilometer rondom ons bedrijf. Vooraf bellen of mailen kan natuurlijk altijd als u vragen heeft of informatie verlangt.

Routebeschrijving Van Eeks Hoogeveen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

// Meer blogs

Lees onze blogberichten.