Hoe ver van tevoren mag jij je APK verlengen?

Bovag APK verlengen en Keuring

Het is goed dat je op tijd je APK verlengen wilt. Rij je rond zonder geldig APK, dan riskeer je een boete, kan je strafpunten krijgen op je rijbewijs en zorg je voor meer risico’s bij je mede weggebruikers. Daarom is het goed als je er op tijd bij bent. Hoe ver van tevoren mag je eigenlijk je APK verlengen?

Van Eeks biedt al een lange tijd APK service in Hoogeveen aan. Hierdoor hebben wij veel kennis opgedaan en weten we welke problemen veel voorkomen. Het kan goed zijn om op tijd je APK te verlengen, zodat je het niet riskeert om rond te rijden zonder geldig APK.

Een auto met storing uitlezen

Je APK verlengen volgens de overheid

2 maand voor de afloopdatum kan jij je APK verlengen met behoud van datum. 6 weken voordat je APK verloopt ontvang je een bericht van de overheid. Het RDW stuurt deze per post of digitaal via de digitale berichtenbox. Daarin staat voor wanneer je APK moet worden verlengt.

Is je auto ouder dan 50 jaar, dan ontvang je geen herinneringsbrief voor de APK meer. De keuring blijft nog wel verplicht voor oude taxi’s, ov-auto’s en voertuigen van gevaarlijke stoffen.

Het RDW: Je APK verlengen

Hoe vaak en waar APK keuren? Het RDW zegt hierover dat de eerste keuring plaats vindt wanneer het voertuig vier jaar oud is. Daarna volgen twee keuringen om de twee jaar, gevolgd door jaarlijkse keuringen. Dit betekent dat wanneer een voertuig acht jaar oud is, het elk jaar voor een APK-keuring moet worden aangeboden.

Een auto met storing uitlezen

Het voordeel van vroegtijdig verlengen

Door preventief onderhoud uit te voeren kan je potentiële problemen voorzijn, voordat ze ernstiger worden. Ook kan een goed onderhouden auto zuiniger zijn wat kosten bespaart op langer termijn. Denk bijvoorbeeld aan je banden die te weinig – of juist te veel – druk hebben of problemen met de motor, zoals een verstopt luchtfilter of een slechte bougie.

1: je komt eerder achter problemen

Het kan soms zijn dat er een groot probleem aan zit te komen met je auto. Door vroegtijdig te verlengen kan je dit voor zijn en kan je hier beter op inspelen. Aanvullend verlaag je het risico dat jij je APK verlengen vergeet.

2: het is wettelijk vereist

Op tijd je APK verlengen voorkomt onder andere boetes. Wanneer krijg je deze boete? Twee maand na de vervaldatum ontvang je de boete van het CJIB. Deze boete was €169,- euro in 2023 en €10,- minder in het jaar daarvoor.

3: het schept vertrouwen

Als je auto is gecontroleerd en voldoet aan de wettelike veiligheidsnormen kan je weer vertrouwd de weg op. Ook is het veiliger voor je mede-weggebruikers.

Remmen test voor apk

Tips om je APK te verlengen

Wij raden aan om er vroeg bij te zijn met het verlengen van je APK. Zo ben je ook wat flexibeler als er iets uitloopt. Op onze website hebben wij nog een blog met 10 redenen voor afgekeur APK op uw auto wat veel voorkomt, zoals onder andere banden, verlichting en remmen. Voor vragen of advies kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Recente berichten.
Inhoud.

// Meer blogs

Lees onze blogberichten.