Waarom u veilig de weg op gaat met winterbanden

winterbanden

Het ruiten krabben is weer begonnen. Dit betekent dat de winter zijn intocht maakt in Nederland. Dit artikel gaat over het belang van winterbanden. Wist u dat het hebben van winterbanden bij winterse omstandigheden in Duitsland zelfs verplicht is?

Veiligheid

De reden van het hebben van winterbanden bij winterse omstandigheden is in één woord samen te vatten: veiligheid. Winterbanden hebben bij gladheid meer grip en daardoor een kortere remweg. Dit komt doordat winterbanden een dieper profiel en meer lamellen hebben.

Daarnaast hebben winterbanden van zichzelf al zacht rubber, waardoor bij lage temperaturen het rubber niet hard en broos wordt.  Winterbanden presteren optimaal bij temperaturen onder de 7 graden.

De afbeelding hieronder laat het verschil van de remweg zien tussen zomer- en winterbanden.

waarom-winterbanden-gebruiken

Waarom winterbanden alleen in de winter

Het rubber van zomerbanden wordt bij koude temperaturen hard en verliest hierdoor grip op het wegdek. Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor het gebruik bij temperaturen onder de 7 graden en de winterse omstandigheden die hierbij horen.

Denk aan sneeuw, ijzel en veel regen. Het hebben van winterbanden in de zomer is af te raden. Winterbanden hebben in vergelijking met zomerbanden juist een langere remweg bij droog wegdek en temperaturen boven de 7 graden.

Indien gekozen wordt om winterbanden aan te kopen, is het om veiligheidsredenen van belang om vier banden te monteren. Dit voorkomt dat de auto gaat tollen door een verkeerde gripverdeling.

Lichtmetalen velgen en pekel

Heeft uw auto lichtmetalen velgen? Dan raden wij aan om te kiezen voor stalen velgen. In de winter strooit de gemeente met zout om de gladheid te verminderen. De vermenging van het strooizout sneeuw heet pekel. Pekel vreet zich in, in uw lichtmetalen velgen. Het gevolg; de velgen raken ernstig beschadigd.

Profieldiepte

De profieldiepte van winterbanden moet minimaal 1,6 mm zijn. De ANWB adviseert om bij winterbanden minimaal 4 mm profieldiepte te hebben. Als de profieldiepte minder dan 4 mm is, dan worden de speciale winterse eigenschappen een stuk minder. Eigenlijk is het dan geen echte winterband meer te noemen. Winterbanden met een profieldiepte van minder dan 4 mm hebben minder grip op glad wegdek en een langere remweg.

Profiel met meer lamellen

Naast een dieper profiel hebben winterbanden ook meer lamellen. De lamellen zorgen voor meer grip op het wegdek bij het wegrijden en remmen. De meeste lamellen zijn dwars op de band geplaatst om extra grip te creëren. Voor stabiliteit in de bochten zitten er verticalen lamellen op de banden.

zomerbanden-winterbanden

Wanneer is een band een winterband

Een winterband is herkenbaar aan een sneeuwvlok-symbool. Naast het sneeuwvlok-symbool zijn winterbanden te herkennen aan de M+S markering, profieldiepte en de lamellen.

Winterbanden en Duitsland

Het hebben van winterbanden of all season banden is in Duitsland verplicht wanneer er winterse omstandigheden zijn. Het hebben wat winterbanden is dus niet gebonden aan een bepaalde periode. Volgens de Duitse wet is er spraken van winterse omstandigheden bij: gladheid, ijzel, sneeuw of sneeuwmodder.

Indien u Duitsland toch ingaat bij winterse omstandigheden zonder winterbanden riskeert u een boete van € 40,-. Mocht er een gevaarlijk situatie omstaan doordat u geen winterbanden heeft, stijgt de boete naar € 80,-. Een gevaarlijke situatie is bijvoorbeeld wanneer u een heuvel niet opkomt en daardoor andere weggebruikers hindert. De politie is bevoegd om u langs de weg te zetten en u te verbieden verder te rijden.

Veroorzaakt of bent u betrokken bij een ongeval in winterse omstandigheden en heeft u geen winterbanden? Dan bestaat de kans dat u (deels) aansprakelijk wordt gesteld voor de schade.

Tips voor het gebruik van winterbanden

Hieronder een aantal tips voor het gebruik van winterbanden:

  • De bandenspanning van winterbanden is 0,2 bar hoger dan bij zomerbanden. De bandenspanning moet altijd gemeten worden op koude banden
  • Indien de temperatuur weer stijgt naar boven de 7 graden, dan kunt u de winterbanden weer omwisselen voor zomerbanden
  • In het instructieboekje van uw auto vindt u de juiste bandenspanning

Wij adviseren u graag

Het aanschaffen van winterbanden is een investering in uw veiligheid op de weg. Graag adviseren wij u in de keuze hiervan. Neem gerust contact met ons op of bel direct naar 0528-341378. U kunt ook ook onze garage in Hoogeveen direct komen bezoeken voor een persoonlijk advies!

Overige diensten

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

// Meer blogs

Lees onze blogberichten.