Voor welke autoschade bent u wel en niet verzekerd?

Autoschade verzekerd

Nooit leuk, schade aan de auto! Van ons kunt u op hulp rekenen bij schade na een ongeval. Maar hoe u verzekerd bent, dat bepaalt de schade in uw portemonnee. Voor welke schade bent u wel of niet verzekerd? Autoschade van Eeks probeert het een beetje duidelijker te maken….

Autoschade & verzekerd

Autoschade overkomt iedereen wel eens, dus misschien ook u! Het hoeft niet eens uw eigen schuld te zijn. In het donker kan het zo gebeuren dat een dier vanuit de berm de weg op springt. Of vandalen hebben het op uw auto gemunt. Of een medeweggebruiker let niet goed op of wordt onwel.

Ook de natuur kan roet in het eten gooien: ruitschade door een uit de boom gevallen eikel of stormschade, hagelschade. Heeft u wel zelf de schade veroorzaakt? Ook daar kunt u voor verzekerd zijn. Per schade leggen wij u uit of deze wel of niet gedekt wordt door de verzekering.

Sterretje of een barst (ruitschade)

Oei, een sterretje in uw ruit. Dat kan nog gerepareerd worden! En wordt 100% gedekt door WA+ Beperkt Casco en door de Allrisk verzekering. Is het sterretje pats boem in een barst veranderd? Dan zal de ruit vervangen moeten worden. Helaas betaalt u dan wel eigen risico. Vaak, als u naar een aangesloten schadeherstelbedrijf gaat, wordt het eigen risico gehalveerd. Check dus goed waar u verzekerd bent en welke autoschadeherstelbedrijven bij die verzekeraar aangesloten zijn.

Autoschade bij WA of WA Beperkt Casco en All-Risk

Stond er een paaltje in de weg bij het wegrijden van de parkeerplaats? Is er geen of juist wel een tegenpartij bij betrokken? En heeft u schade aan uw eigen auto gereden of bij de tegenpartij? Dan spreken we van schade. Heeft u uw auto alleen WA-verzekerd? Dan wordt alleen schade van de tegenpartij die er eventueel bij betrokken is vergoed, de schade aan uw eigen auto is voor eigen rekening.

Bij brand, ontploffing, aanrijding met dieren, inbraak, diefstal, storm, hagel, ruitschade en joyriding bent u met een WA Beperkt Casco verzekering het beste uit. Deze is iets uitgebreider dan een WA verzekering.

Deze bovenstaande schades wordt helemaal vergoed als u uw auto Allrisk verzekerd hebt. De verzekeraar wacht op uw schadeformulier en handelt de zaak netjes af. Let wel, het eigen risico wordt altijd eerst aangebroken. Alles wat daarboven komt, betaalt de verzekeraar.

Is er tweezijdige autoschade veroorzaakt?

BAM, dat is schrikken voor allebei! Een botsing zorgt voor paniek, maar probeer rustig te blijven. Eerst moet er gekeken worden wie er aansprakelijk is voor de schade. Heeft u zelf de botsing veroorzaakt of de tegenpartij? Dit bepaalt of u eigen verzekeraar de schade betaalt of de verzekeraar van de medeweggebruiker waarmee u het ongeluk heeft gehad.

Als u zelf aansprakelijk bent, dan dekt de Allrisk verzekering uw schade en van de tegenpartij. Heeft de tegenpartij het ongeluk veroorzaakt, dan zal het andersom zijn. Vul altijd een schadeformulier in en vermeld daarbij wie volgens u aansprakelijk is. Bij een Allrisk verzekering verhaalt de verzekeraar voor u de schade bij de tegenpartij en bij een WA of WA+ Beperkt Casco moet u vaak zelf achter een schadevergoeding aan.

Beide aansprakelijk? Dan wordt de schade gedeeld.

Vandalisme aan uw auto soms gedekt

Lekgestoken banden of lakkrassen? Alleen de Allrisk verzekering dekt deze schade. Vandalisme valt onder doelbewust toegebrachte beschadigingen of vernieling. Met een WA of WA+ Beperkt Casco draait u vaak zelf voor de kosten op.

Wat wel onder WA+ Beperkt Casco valt zijn:

  • Schade door relletjes, ook ruitschade
  • Schade door diefstal of een poging tot diefstal
  • Joyriding
  • Brand
  • Aanrijding met dieren
  • Storm en hagelschade

Deze punten vallen niet onder vandalisme, vandaar dat u ze op een WA+ Beperkt Casco kunt verhalen. Let wel: ruitschade wordt niet altijd gedekt, mits u een Allrisk verzekering heeft afgesloten.

Schade door een dier, wie betaald dat?

Het komt nog wel eens voor in Nederland: schade aan de auto doordat een hert de berm uit springt om de weg over te steken of een steenmarter die autokabels los knaagt. Helaas, als u alleen WA verzekerd bent, wordt die schade niet vergoed. Tenzij een huisdier ineens de weg oversteekt waar het niet los mag lopen. In dat geval kunt u de eigenaar nog aanspreken.

Bij een WA+ wordt wel een botsing met een dier vergoed, maar niet de schade die veroorzaakt is door een knagend of krabbend dier. Een Allrisk verzekering vergoedt wel beide gevallen waar het dier ‘aansprakelijk’ is.

Stormschade en hagelschade aan de auto

Gelukkig is het weer in Nederland niet heel extreem, maar af en toe… Storm of hagelstenen kan zorgen voor grote schade: Takken van een boom (of de boom zelf) kan omwaaien en op uw auto belanden. Of rondvliegende dakpannen landen op uw auto. Bij een WA-verzekering is stormschade of hagelschade niet verzekerd, heeft u een WA+ Beperkt Casco of een Allrisk? Dan wordt stormschade en hagelschade vaak wel vergoed.

Veel verzekeraars gaan uit van windkracht 7 of hoger als zij spreken van een storm. Let dus goed op of uw schade zo groot is dat u deze wilt claimen of dat u uit eigen zak betaalt.

Gaat u wel of niet claimen?

Hoe groot is de schade? Is het noodzakelijk dit te claimen bij de verzekeraar en zo uw schadevrije jaren te niet te doen? Autoverzekeraars maken namelijk geen onderscheid in kleine of grote schade: bij een claim stijgt de premie altijd evenveel doordat je no-claim korting daalt.

Van Eeks staat voor u klaar

Autoschade Herstel van Eeks staat voor u klaar, wij zijn dan ook niet voor niets al 50 jaar specialist in het herstellen van autoschade. Uw auto is bij ons in vertrouwde handen. Heeft u vragen over schade? Bel ons op 0528-341378 of ga naar ons contactpagina om het contactformulier in te vullen. Natuurlijk kunt ook gewoon bij ons op de koffie komen bij onze garage in Hoogeveen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Recente berichten.
Inhoud.

// Meer blogs

Lees onze blogberichten.