Verstopte roetfilter voorkomen? Laat hem reinigen bij garage Van Eeks!

Favicon van eeks

100% klantgericht

Favicon van eeks

Meer dan 50 jaar ervaring

Favicon van eeks

Snel, goed en efficiënt

Als u een jonge auto met dieselmotor rijdt, is uw auto hoogstwaarschijnlijk uitgerust met een roetfilter. Roetfilters staan ook wel bekend als dieselpartikelfilter (DPF) en zijn bedoeld om de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen te verminderen.

Europa stelt steeds strengere eisen aan de emissie van schadelijke stoffen met deze filter wordt emissie teruggedrongen. Het is belangrijk om hem tijdig te laten reinigen, want een verstopte roetfilter kan dure schade aan uw motor veroorzaken.

Wat is de werking van een roetfilter?

Bij de verbranding van diesel komen schadelijke roetdeeltjes vrij. Een roetfilter vangt deze roetdeeltjes op. Naarmate uw auto meer kilometers rijdt, raakt het roetfilter steeds voller met roetdeeltjes. Een drukverschilsensor signaleert dat hij vol raakt.

Deze sensor stuurt vervolgens elektronica aan, die de temperatuur van het uitlaatgas tijdelijk sterk laat stijgen. De roetdeeltjes verbranden daardoor, waardoor het roetfilter weer nieuwe capaciteit heeft om roetdeeltjes op te vangen. Zo begint het hele proces – dat ook wel bekend staat als het regeneratieproces – weer van voor af aan.

Hoe kan het dat een roetfilter verstopt raakt?

De kwaliteit van het regeneratieproces hangt samen met de afstanden die uw auto rijdt. Als u veel lange afstanden rijdt, heeft het filter alle tijd om op temperatuur te komen en zichzelf te reinigen. Als u daarentegen slechts korte stukjes rijdt (even een boodschap doen in de stad of de kinderen naar school brengen), krijgt de filter niet voldoende tijd om op temperatuur te komen en roetdeeltjes te regenereren.

Het regeneratieproces wordt verstoord, waardoor het roetfilter uiteindelijk verstopt raakt met as. Ook storingen (denk aan een defecte gloeispiraal, defecte verstuivers of olieverbruik) kunnen leiden dat hij verstopt.

De gevolgen van een verstopte filter

Een verstopt roetfilter heeft verstrekkende gevolgen waar u niet op zit te wachten. Uw motor krijgt steeds minder ademruimte, met als gevolg dat hij minder vermogen levert en onrustiger gaat rijden. Laat hem daarom op tijd reinigen: als u te lang met een verstopt filter blijft doorrijden, riskeert u dure reparaties aan uw motor. Let daarom goed op het roetfilter lampje op uw dashboard.

Als dit begint te branden, is het tijd om uw roetfilter te laten reinigen. Zo houdt u uw dieselmotor in topconditie en voorkomt u hoge kosten. Een filter vervangen is namelijk veel duurder dan een roetfilter reinigen!

roetfilmpje lampje
Voorbeeld van het roetfilter lampje in de display van uw auto

Kan ik zelf mijn DPF reinigen met vloeistof / reiniger?

Van Eeks raadt u niet aan om de filter zelf te reinigen. De vloeistof die hiervoor wordt aangeboden, werkt namelijk slechts voor zeer korte tijd en bevat toevoegingen die schadelijk kunnen zijn voor het roetfilter. Als gevolg hiervan moet u hem mogelijk laten vervangen en dat brengt hoge kosten met zich mee.

Laat uw roetfilter schoonbranden bij garage Van Eeks Hoogeveen: beter én goedkoper

De beste oplossing om uw roetfilter te laten reinigen is door het te laten schoonbranden. Dat heeft drie belangrijke voordelen ten opzichte van Bardahl vloeistoffen: het is goedkoper, het is beter voor uw roetfilter (omdat er met schoonbranden geen schadelijke toevoegingen in het spel zijn) én het biedt een oplossing op de lange termijn. Uw roetfilter wordt namelijk gedemonteerd voordat wij het schoonbranden, waardoor het veel beter wordt gereinigd dan wanneer u daar een reiniger voor gebruikt.

Hoe belangrijk is een roetfilter voor de APK?

Een roetfilter met roetdeeltjes is op zich nog geen afkeurpunt voor de APK. Als de uitstoot echter niet voldoet aan de APK-normen (lees: te hoog is), zit er een storing in het roetfilter en zal uw auto worden afgekeurd.

Waarom laten mensen hun roetfilter reinigen bij garage Van Eeks?

Reinigen van de filter is een specialistische klus. Alleen al daarom laten veel mensen die reinigen door Van Eeks. Wij beschikken over de nodige ervaring en de juiste kennis om uw roetfilter te reinigen. Laat ons uw filter reinigen en hij is net zo schoon als nieuw!

Wat is de prijs van een roetfilter reinigen?

Neem voor een scherpe prijs en voor meer informatie over het reinigen van uw roetfilter contact op met garage Van Eeks. Wij staan in en ver buiten Hoogeveen al 50 jaar bekend als dé betrouwbare specialist voor het onderhoud aan uw auto en kunnen ook uw roetfilter reinigen.

0 +
Aantal autobruggen
0 +
Schades hersteld
0 +
Positieve reviews
0
AHG-tevredenheid

Van Eeks

Onderhoud in onze garage te Hoogeveen​

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Van Eeks is dan ook een vakkundige garage die snel en met de meest up to date reparatiemethoden schades herstellen. Om dat te garanderen is Van Eeks onder andere een BOVAG gecertificeerd schadeherstel bedrijf. Zo voldoen wij aan hoge standaarden die gelden voor onze branche en staan we garant voor kwaliteit en vakmanschap.