Goed voorbereid met de auto op vakantie

Met de auto op vakantie

Vakantie! De eerste vakantiedag is altijd een feestje. Een leuk vooruitzicht, lekker vrij, met de familie op vakantie… Jullie hebben er dit jaar voor gekozen met de auto weg te gaan. Voordat jullie op de plaats van bestemming arriveren, moet er nog van alles gebeuren. Oppas voor de katten, iemand die de planten water geeft, iemand die de post uit de brievenbus haalt, de koffers pakken en… de auto vakantieklaar maken. Wat moet er allemaal gebeuren? Hier volgt een handige checklist.

Bandenspanning controleren

Autobanden verliezen op den duur altijd een beetje lucht. We raden je daarom aan om maandelijks of één keer in de twee maanden de bandenspanning te controleren. Een zachte band rijdt minder prettig en wordt ook snel heet, wat de kans op een klapband verhoogt. Pas op dat je de banden ook niet te hard op laat pompen. Te harde banden vergroten de kans op slijtage.

Profieldiepte meten en bandenslijtage meten

Net zoals schoenzolen slijten tijdens het lopen, slijten autobanden tijdens het rijden. De profieldiepte vermindert, waardoor natte wegen gladder aanvoelen en waardoor je kunt slippen. Let daarom goed op de staat van je banden.

Oliepeil checken

Het oliepeil is ook belangrijk als je ver gaat rijden. Rijd je met te weinig olie, dan kun je de motor kapot rijden. Olie fungeert als smeermiddel voor de draaiende delen én als koelmiddel. Controleer daarom het oliepeil, vul het eventueel bij of ververs het.

Veiligheidsuitrusting mee

Houd er ook rekening mee dat je in sommige landen verplichte objecten in je auto moet hebben. In Nederland is de gevarendriehoek verplicht, maar in Duitsland moet je bijvoorbeeld ook veiligheidshesjes en een verbanddoos in je auto hebben liggen.

In Frankrijk is de verbanddoos niet verplicht, maar moet je wel een ongebruikte alcoholtester meenemen. In Kroatië moet je zelfs veiligheidslampjes bij je hebben en zo heeft ieder land zijn eigen regels. Check het van tevoren en neem mee wat er gevraagd wordt.

Slim inpakken

De manier waarop je je auto inpakt, kan invloed hebben op de veiligheid van je reis. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hoog opgestapelde koffers klem liggen, zodat de bagage niet in je nek belandt als je een keer flink remt. Gebruik je een dakkoffer?

Monteer hem dan precies in het midden van het dak, anders kan de auto wat ongebalanceerd aanvoelen tijdens het rijden. Probeer ook het zwaartepunt van je auto laag te houden, dan blijft je auto stabieler. Heb je glazen flessen bij je? Leg ze vast, zodat ze niet kapot kunnen gaan en zodat er geen scherven door de auto kunnen vliegen. Denk dus goed na over de manier waarop je de auto inpakt.

Onderhoudsbeurt

Voordat je op vakantie gaat, is het zinvol om je auto grondig laten controleren en onderhouden. Zo weet je zeker dat je veilig op vakantie gaat. Goede reis!

Voor onderhoud, schadeherstel of je auto laten overspuiten kun je bij onze garage in Hoogeveen terecht. Neem direct contact op of kom gerust een keertje langs!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Recente berichten.
Inhoud.

// Meer blogs

Lees onze blogberichten.